Een ‘Innerlijk Familiesysteem’ oefening in ruimte

Visualiseer een persoon of een kind in je leven voor wie je je hart moeilijk kan openen…..
Misschien is hij of zij iemand die je pijn heeft gedaan in het verleden en heb je besloten om hem of haar niet meer te vertrouwen. Misschien is het een persoon, een kind die manieren van doen heeft die je angstig of bezorgd maken, op je zenuwen werken of irriteren….

Als je eenmaal deze persoon of dit kind in gedachten hebt, beeld je dan in dat die persoon of kind zich in een kamer bevindt en jij bent buiten die kamer en kijkt naar binnen door een raam naar die persoon of dat kind. Merk op hoe je je voelt als je naar die persoon kijkt. Je zou je boos, afstandelijk kunnen voelen, of bang (bezorgd) of oordelend…..

Verplaats nu je focus naar dat gevoel en vraag dit gevoel of het bereid is om een klein beetje los van je te komen, maar voor een korte tijd, terwijl je buiten de kamer blijft. Het lijkt misschien vreemd om tegen een gevoel te praten op die manier, maar doe, omwille van de oefening, gewoon maar mee en merk op hoe het voelt. Nu je het gevoel hebt gevraagd om los van je te komen en de kracht van dat gevoel wat minder is, merk op welke emotie of gedachte er in je opkomt ten opzichte van de persoon of kind in de kamer. Als dat wat naar voren komt geen nieuwsgierigheid, acceptatie, of mededogen is – dat wil zeggen, als een gevoel of gedachte opkomt die niet voortkomt uit jouw Zelf – vraag dan dit gevoel of gedachte ook om los van je te komen en een stapje opzij te doen. Als je opmerkt dat dit gevoel of deze gedachte niet wil wijken, vraag het dan waar het gevoel bang voor is ofwel wat er zou gebeuren als ze een stapje opzij doet. Soms hebben die delen van ons goede redenen om niet opzij te willen gaan. Je kunt ze geruststellen en vertellen dat ze elk moment mogen ingrijpen om je te beschermen, maar dat je nu wil ervaren wat er gebeurt als ze een stapje opzij hebben gedaan. Bedank deze gevoelens dat dat ze je zo goed willen beschermen.
Als je beschermende gevoelens een stapje opzij hebben gedaan, merk dan op wat er met je gebeurt als je naar die persoon of dat kind in de kamer kijkt. Misschien voelde je je opeens nieuwsgierig naar die persoon of kind, zou je het iets willen vragen of begrijp je het beter. Het kan zijn dat je nog steeds die persoon op afstand wil houden, maar voel je minder de behoefte om hem of haar te veranderen. Merk op of het beeld van de persoon is veranderd, misschien ervaar je minder afweer of dreiging.

Het, voor de hand liggende, doel van deze oefening is om een vermoeden te krijgen dat je echt een compassievolle, nieuwsgierige, zelfverzekerde essentie hebt die zich spontaan kan aandienen, zelfs wanneer je wordt geconfronteerd met iemand die je emotioneel op afstand hebt gezet.

Het is ook een waardevolle kennismaking met de mogelijkheid dat je gesprekken kunt voeren met emoties, gedachten en overtuigingen, en dat als je hen respecteert en hun angsten erkent, ze vaak meer in staat zijn om verzoeken te respecteren. Met andere woorden, de oefening kan een opening zijn naar een nieuwe manier om met jezelf om te gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: