I don’t know why you say goodbye or say hello…. Paul McCartney

Hello Goodbye is een introductiebrief die deelnemers ontvangen voordat zij de Transactionele Analyse training bij mij gaan volgen.

Beste deelnemers aan de TA training, ik geef de introductie in de Transactionele Analyse al ruim 15 jaar en het inspireert me elke keer weer. De elegante en krachtige, heldere modellen geven inzicht en richting aan ingewikkelde processen die ten grondslag liggen aan het samenleven met anderen en het vormen van een eigen persoonlijkheid. Inmiddels heb ik elementen uit de hechtingstheorie en systeemdenken toegevoegd en is er meer aandacht voor ouder-kindrelaties en andere zorgrelaties. Transactionele Analyse is een theorie over menselijke uitwisseling en daarmee over het leven met anderen. Graag wil ik wat gedachten met jullie delen. Ik leg daarbij accenten die terugkomen in de training.

Leven is bewegen in verschillende bewegingsruimtes ofwel contexten en leven is voortschrijden in de tijd. Om iets te kunnen omarmen, moet ik iets anders achterlaten. Ik ben voortdurend aan het afscheid nemen en begroet het nieuwe. Leven dat stilstaat verarmt en zal uiteindelijk verdorren.

Ik word geboren, ik groei op en vul mijn leven met leren, werken, ontspannen, spelen, voeden, gevoed worden, samen met anderen zijn en, uiteindelijk zal ik sterven. In elke fase van mijn leven ontwikkel ik in het contact met anderen een besef van een ‘Zelf’, een identiteit en geef ik antwoord op wat er van mij verwacht wordt en kies ik, al dan niet bewust, manieren van (ergens) zijn en wegen om te gaan. Zo maak ik het verhaal van mijn leven: dit ben ik, mens, dit deel ik met elk mens die ik ontmoet.

Ik leef, ben en ontwikkel mij in de tijd, mijn leeftijd.

Ik ben uit mensen geboren en ben me bewust van de onverbrekelijke band met generaties voor mij. De stemmen die spreken of zwijgen, voor me pleiten, waarderen of aanklagen, die me onvrij maken of dragen. De plek ik neem of krijg, de rol die ik mij aanmeet of aangemeten krijg en de last die ik draag, verbinden mij met mijn geschiedenis en de geschiedenis van mijn ouders en hun ouders. Ook ben ik een uitdrukking van mijn biologische blauwdruk, mijn DNA, de gift van generaties voor mij aan mij waarin beperkingen en talenten zichtbaar worden.

Ik leef een geworteld leven: het grotere verhaal van mij

Ik leef van het een naar het andere. Van ontbijt naar werk en van werk naar huis. Van eten naar sport naar vrienden weer naar huis en van lezen naar bed, enz. Een dynamiek, van actief naar rust en weer terug, samen met anderen of meer op mezelf.

Ik leef een ritmisch leven: mijn doen en laten

In deze opeenvolging van actief zijn en ontspannen zijn ervaar ik, in elke fase van mijn leven, een opgenomen zijn in iets vertrouwds. Ik ben er een van mijn ouders, mijn familie, ook hoor ik bij mijn partner, mijn kinderen of mijn vrienden. Ik voel me thuis in dit vertrouwde, het geeft me richting en verlangen en erbij horen. Er zijn altijd wel mensen die weten waar ik ben en wat ik doe, die nieuwsgierig zijn naar wat ik meemaak en die mij ‘omhullen’ als ik op weg ben en die ik op deze manier nabij ben. Anders gezegd kom ik, als ik mijn (ritmische) leven leef, in elke fase van mijn leven, in alles wat is doe, denk of voel, bij iemand vandaan en ben ik op weg naar iemand. Er is iemand die zegt ‘toe maar’ of ‘kom maar’, dit geeft mij ruimte (“Ga de wereld in”) die ik (in)neem met nieuwsgierigheid en vertrouwen. En bij elke terugkeer in het vertrouwde bevestig ik mijn bestaan, integreer ik mijn ervaringen, maak ik mijn verhalen en bereid ik me voor op een afscheid met een wissende mate van openheid om weer opnieuw op weg te gaan en mijn ruimte te nemen.

Ik leef een ruimtelijk-relationeel leven: mijn komen en gaan

Zo maak en draag ik verhalen in mij. Deze verhalen gaan over mijn “zelf” in de wereld, mijn verbinding met anderen, mijn doel, wat ik mezelf en wat ik anderen toesta, mijn motieven en intenties. In mij werken deze verhalen als onderliggende codes die mijn alledaagse keuzes voorschrijven. Deze keuzes omvatten wat ik eet, hoe ik me fysiek presenteer in het openbaar, wat ik voel, denk en belangrijk vind, of hoe ik reageer op de gelaatsuitdrukking van mijn intieme partner of mijn kinderen. Deze verhalen, gecreëerd in reactie op ervaring, worden zo de automatische, onmiskenbare achtergrond van mijn leven.

Ik leef een samenhangend, betekenisvol en zinvol leven.

Tenslotte merk ik op dat alles wat ik onmoet in het het mij vertrouwde en in mijn rondgang door de wereld zorg vraagt: mijn kinderen, familie, mensen dichtbij en ver weg, mijn werk, mijn huis en mijn tuin, de dieren, de lucht, het water en de aarde en ……. ikzelf.

Ik leef een zorgvragend en zorgdragend leven

Hartelijke groet,

Wisse

„Het is beslist waar, zoals de filosofen zeggen, dat het leven naar achteren moet worden begrepen. Maar ze vergeten de andere kwestie, dat het leven naar voren moet worden geleefd.” Soren Kierkegaard.

Mother I’m frightened, the thunder and the lightning, I’ll never come through this alone. She said, I’ll be with you, my shawl wrapped around you, my hand on your head when you go. And the night came on, it was very calm, I wanted the night to go on and on, but she said, go back, go back to the world.

Night Comes On – Leonard Cohen

ik blijf dicht bij huis / steeds dichter / dat is mijn leeftijd.

Remco Campert – nieuwe herinneringen 2007

Here It Is – Leonard Cohen

Here is your crown
And your seal and rings;
And here is your love
For all things.

Here is your cart,
And your cardboard and piss;
And here is your love
For all of this.

May everyone live,
And may everyone die.
Hello, my love,
And my love, Goodbye.

Here is your wine,
And your drunken fall;
And here is your love.
Your love for it all.

Here is your sickness.
Your bed and your pan;
And here is your love
For the woman, the man.

May everyone live,
And may everyone die.
Hello, my love,
And my love, Goodbye.

And here is the night,
The night has begun;
And here is your death
In the heart of your son.

And here is the dawn,
(Until death do us part);
And here is your death,
In your daughter’s heart.

May everyone live,
And may everyone die.
Hello, my love,
And my love, Goodbye.

And here you are hurried,
And here you are gone;
And here is the love,
That it’s all built upon.

Here is your cross,
Your nails and your hill;
And here is your love,
That lists where it will.

May everyone live,
And may everyone die.
Hello, my love,
And my love, Goodbye.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: