“Denk jij ook weleens dat we hier allemaal eerder zijn geweest? Alles gebeurt in een cirkel, het enige wat we kunnen hopen is dat we op een andere plek worden afgezet dan waar we in zijn gestapt.”

door Wisse Tanis

We kennen het, toch? Het onaangepaste, vaak jongere broer of zus, aandacht slurpende zorgenkind van het gezin, irriteert je, laat je barsten, en scheept je op met een relatiewond die je levenslang voelt.

Dit is zo ongeveer de onderlegger van een prachtige serie, een samenwerking van Netflix en de BBC. De titel “Plicht/Schaamte” alleen al is een vondst omdat het in kort bestek suggereert hoe aanpassing en schaamte met elkaar samenhangen en hoe fundamenteel dit is: de menselijke conditie. Iedereen draagt relatieverwondingen en schaamte, niemand uitgezonderd, maar soms wordt dat zo mooi verteld en verbeeld dat leven, kunst en therapie elkaar ontmoeten.
Het is een misdaadthriller, maar het verhaal is meer een moderne odyssee van een man die zijn rollen oefent. Rollen als werknemer die ten prooi valt aan hogere machten met bijbedoelingen, als vader van een rebelse tienerdochter, broer van een moordenaar, partner in een liefdeloos afbrokkelend huwelijk en vermoeid zoekende minnaar van een zielsverwant in eenzaamheid. Het klinkt als een opeenstapeling van ellende, maar nergens krijgt de tragiek de overhand en wordt het menselijk tekort mild en zonder idealisering geschetst. Net als Odysseus is Mori, de hoofdrolspeler, onderweg van en naar het hem vertrouwde. In die tussentijd werkt hij aan zijn opdracht, geeft hij antwoord op wat hij ontmoet en komt zo aan het licht, hij wordt een verhaal met alle andere verhalen, en mondt uiteindelijk uit in een ontroerende martial arts dans met de hoofdrolspelers. Een helende dans.
Zo worden plicht en schaamte aan het licht gebracht en ontstaat een verhaal van veerkracht, hoop en herstel, terwijl er niks is opgelost.

Grote kunst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: