Emotionally Focused Therapie (EFT)

Uit: Relaties, hoe doe je dat? – door Karin Wagenaar

De kern van het EFT is om als partners te gaan begrijpen wat er onder de oppervlakte meespeelt in ruzies. De focus ligt op innerlijke (emotionele) behoeften en verlangens gewaar te worden en die onder woorden te brengen en tegen elkaar uit te spreken. Belangrijk is om nieuwe signalen naar elkaar uit te zenden die eenduidig en helder zijn, en die daardoor een positieve respons van de andere partner oproepen. Daardoor ontstaat er een veiliger manier van met elkaar omgaan, waardoor pijnlijke zaken beter met elkaar besproken kunnen worden. Dat maakt de relatie tot een veilige plek en een bron van rust. Het gaat bij EFT uitdrukkelijk om het verdiepen van de relatie en het versterken van de hechtingsband. De partners vinden oplossingen voor problemen die voorheen onoplosbaar leken. Dat wordt mogelijk doordat er nu meer vertrouwen is, en je een respons van je partner ontvangt die veel beter past bij jouw behoeften dan de respons die je vroeger kreeg. Als de relatie verbetert, vergroot dat het welzijn van elk van de partners. Want wie zich veiliger voelt in de relatie, kan beter omgaan met stress en dreiging, en kan zijn emoties beter reguleren. EFT kan ook een positief effect op het ouderschap hebben, omdat je je veiliger voelt in de relatie en je minder bekritiseerd voelt door de ander.

Als het gaat over het verhelderen van de onderliggende behoeften, dan kan dat soms ook betekenen dat een van de partners zich bewust wordt van zijn of haar wens om niet meer in deze relatie te investeren. Als de relatie al lange tijd op dood spoor gezeten heeft en er eigenlijk geen affectie meer is, dan kan het een heel legitieme keus zijn voor de partners om dat onder ogen te zien. Dan is ondersteuning bieden in het proces van afhechten belangrijk. Dit proces van afhechten vraagt moed en vertrouwen in jezelf en in elkaar. Het is niet makkelijk om je partner te laten gaan en je ingewikkelde tegenstrijdige gevoelens daarover te bespreken. Ruimte maken voor de onderliggende gevoelens van pijn en verdriet, zodat je niet alleen in je reactieve boosheid blijft. Ruimte maken voor die onderliggende behoeften en angsten is een belangrijk aspect van de gesprekken hangen vraagt tijd en aandacht. Als dat lukt en partners kunnen respectvol en vanuit innerlijke overtuiging uiteengaan, dan blijft de eventuele kinderen een hoop ellende bespaard.

Een gedachte over “Emotionally Focused Therapie (EFT)

Reacties zijn gesloten.