Wat is PACT?


PACT, (psychobiologische benadering van relatietherapie) ontwikkeld door Dr. Stan Tatkin, is een samengaan van hechtingstheorie, neurowetenschap en spanningsregulatie. PACT heeft de reputatie paren met uitdagende relatieconflicten effectief te behandelen en is ontwikkeld op basis van actueel onderzoek op drie gebieden:

Neurowetenschap
De studie van het menselijk brein. Begrijpen hoe de hersenen en zenuwstelsel werken, biedt een fysiologische basis om te begrijpen hoe mensen handelen en reageren binnen relaties. In een notendop: sommige delen van je brein zijn aangelegd om dreiging en gevaar te verminderen en veiligheid te zoeken, terwijl andere delen zijn ingericht om wederkerigheid en liefdevolle verbinding tot stand te brengen.

Hechtingstheorie
Deze theorie biedt een verklaring voor de biologische behoefte om je met anderen te verbinden. Ervaringen in vroege relaties vormen een blauwdruk wat betreft het gevoel van veiligheid en zekerheid die je meeneemt in volwassen relaties. Onzekerheid en onveiligheid die je met je meedraagt, kunnen grote verstoringen aanrichten in intieme relaties als deze problemen niet worden opgelost.

Biologie van menselijke opwinding (arousal)
Het vermogen om bewust van moment tot moment met je energie, alertheid en bereidheid tot betrokkenheid om te gaan.

Hoe ziet een PACT-sessie eruit?
Je ervaring tijdens een PACT-sessie kan enigszins verschillen van wat je zou ervaren in andere vormen van relatietherapie. De belangrijkste kenmerken van deze benadering zijn:
Ik zal me concentreren op de veranderingen van moment tot moment in jullie gezicht, lichaam en stem, en jullie vragen hier als stel goed op te letten.
Ik kan ervaringen creëren die vergelijkbaar zijn met de ervaringen die jullie relatie verstoren en jullie helpen deze in realtime tijdens de sessie te verwerken.
PACT heeft doorgaans minder sessies nodig dan andere vormen van relatietherapie.
PACT-sessies duren vaak langer dan 50 minuten en kunnen soms wel 3–6 uur duren. Langere tijden maken het diepgaande werk van PACT mogelijk.
Ik kan sessies op video opnemen om jullie direct feedback te geven.